Osteopathie bij baby’s

De osteopaat vormt zich gedurende de eerste behandeling, volgens zijn onderzoek en de informatie van de ouders, een beeld van de situatie en zijn prognose en manier van de verdere behandeling. Zo zal een osteopaat van meet af aan communicatief duidelijk zijn met de ouders en door zijn onderzoek bepalen of hij de klachten (mede) kan behandelen.

Een osteopaat is echter geen pediater en kent ook zijn beperkingen. Een samenwerking met verschillende disciplines (zoals bv. met de pediater) kunnen alleen maar een betere en vluggere oplossing voor de klachten van de baby betekenen.
Een osteopatische behandeling bij een baby is geen chronische behandeling. We merken op dat het vaak gebruikte argument 'het zal wel uit de baby uitgroeien' nog niet zo gek bedacht is. Alleen heeft uw kind soms een beetje hulp nodig om de natuur te helpen of om eventueel opgelopen traumata te helpen herstellen.

Zo kan de geboorte van een baby op een manier toch wel traumatisch zijn. De baby wordt onderworpen aan enorme krachten van de baarmoeder die de baby vooruit stuwt tegen de natuurlijke weerstand van het geboortekanaal. Hij wendt en draait bij het uitpersen door het benige bekken. Zijn hoofd van de baby heeft de eigenschap zich te (ver)vormen en te veranderen als antwoord op de stress van een normale bevalling. Distorsies van zijn hoofd verdwijnen nadien op een zeer natuurlijke manier. Er zijn echter stressvolle geboortes waar  de baby niet in staat is de effecten van de geboorte volledig te overwinnen.

De stress van de geboorte houdt aan en wordt niet gecompenseerd. De baby moet zich tijdens zijn groei zien aan te passen aan deze stress en strains. Zoals bij de volwassenen gaat het hier om zogeheten bewegingsblokkades of verlies van beweeglijkheid ter hoogte van de diverse lichaamsstructuren. Deze kunnen bij uw baby fysieke ongemakken veroorzaken waardoor hij of zij zich niet lekker voelt. Deze stress kan gewoonlijk snel na de bevalling behandeld worden, maar worden in progressieve mate moeilijker te behandelen naarmate ze langer bestaan. De baby heeft doorgaans een enorme aanpassingscapaciteit maar vroeg of laat stokt deze compensatie en kan dit tot één of andere klacht leiden waarvoor een osteopatische behandeling helpt.

Volgende klachten bij baby’s kunnen met succes osteopathisch behandeld worden: reflux, krampjes, huilbaby zonder aanwijsbare reden, slikstoornissen en moeilijkheden bij het zuigen tijdens voeding (aan borst of fles), asymmetrieën van de schedel of het aangezicht, oorontstekingen.

©2015 groepspraktijk OK | Kazernstraat 32 - 9620 Zottegem | tel. Joris 09 361 22 41