Craniale Osteopathie

De craniale therapie is een behandeling van en via onze schedel met invloed op de schedel zelf maar ook op de gerelateerde weefsels. Het is een behandeling van structuren en functies met invloed op diverse functies ter hoogte van onze schedel.

Deze behandelingswijze veronderstelt dat verschillende delen van de schedel beweeglijk zijn ten opzichte van elkaar ter hoogte van de suturen of zeg maar naden. Aan de binnenzijde van de schedelbeenderen wordt deze beweeglijkheid verder gezet door de hersenvliezen. Langs het achterhoofdsgat lopen deze vliezen over in de ruggenmergvliezen om zo uiteindelijk te eindigen ter hoogte van het heiligenbeen.

Deze doorlopende structuur en hun bewegelijkheid zijn voor de craniale behandeling essentieel. Beperkingen en stoornissen worden vaak als oorzaak van klachten in het pariëtale en viscerale systeem gezien. Iedereen ervaart dat er een innerlijke kracht is die ons het lichaam zo gezond mogelijk houdt, helpt te verdedigen en aan te passen, waardoor allerlei letsels kunnen overwonnen worden. Als dit lukt spreekt men in de osteopathie van homeostase. In onze schedel en ruggenmergkanaal huist ook het systeem dat deze kracht regelt: het neuro-vegetatieve systeem of het autonome zenuwstelsel. Het houdt in alle mogelijke situaties het lichaam in evenwicht op vlak van lichaamstemperatuur, hormonale verhoudingen, bloeddruk, hartfrequentie, waterhuishouding, mineralenbalans en bloedsuikerspiegel, etc.. Aldus verzekert dit systeem de mogelijkheid tot het leveren van prestaties, het behoud en herstel van de gezondheid.


Waarvoor?

Doordat traumata, spanningen in de nek- en rugspieren de beweeglijkheid van deze schedelbotten kunnen verstoren hebben zij een negatieve invloed op het neuro-vegetatieve systeem en onze gezondheid.

Craniale technieken hebben als doel de flexibiliteit en de circulatie in de schedel te verbeteren. Ze stimuleren het neuro-vegetatieve systeem en helpen aldus bij de normalisering van al de lichaamsfuncties. Zo is naast het herstel van beweeglijkheid van de gewrichten en het stimuleren van de orgaanfuncties het verbeteren van de flexibiliteit van de schedel een waardevol werktuig in het therapeutisch arsenaal.

©2015 groepspraktijk OK | Kazernstraat 32 - 9620 Zottegem | tel. Joris 09 361 22 41