Kinesiologische tape


Het Concept

Wie heeft al niet ergens in de geschreven pers foto’s of op TV beelden gezien van een sportman of sportvrouw met ergens een kleurrijke tape duidelijk op de arm of het been gekleefd.

Het concept van kinesiologische taping raakt meer en meer bekend en heeft ook intussen in Groepspraktijk OK zijn therapeutische strepen verdiend.

Dergelijke taping sluit perfect aan bij manuele behandelingstechnieken en optimaliseert het lichaamseigen herstelproces. Na het aanbrengen van de tape kan er pijnloos worden geoefend. Buiten de praktijk kan met deze tape het effect van onze therapie worden bestendigd waardoor het dagelijks functioneren, lees bij de sportman of vrouw:  trainen, beter gaat.

Een concept is een voorlopige formule. Deze steeds evoluerende therapie kent haar succes door verschillende invalshoeken, haar combinatiemogelijkheden met ander therapieën en de vaardigheid van de therapeut. In Groepspraktijk OK zien we het als een uitdaging om met onze basistechnieken u creatief te helpen. Nog meer dan andere technieken is bij kinesiologische taping de feed-back van de patiënt zeer belangrijk om onze ervaring aan te scherpen.


De Tape

140% rekbare elastische katoentape met anti-allergische lijm wordt in een patroon aangebracht, wat ventilatie toelaat. De tape is met 10% rek reeds op het papier aangebracht. Door zijn gewicht en dikte is hij te beschouwen als tweede huid second skin. Lichaamswarmte doet de lijm beter kleven voor meerdere dagen en zelfs in het water. Douchen en zwemmen kan dus. Het aanbod is reeds zeer ruim maar het is uiteraard belangrijk met kwaliteit te werken om optimale effecten zoals hieronder beschreven niet te verliezen.


De Effecten

Het typische aan deze tape zijn de ‘convultions’. Deze welvingen onder de elastische tape ontstaan  doordat de rekbaarheid van de tape wordt uitgespeeld ten opzichte van de rekbaarheid van de onderliggende huid. De huid kunnen we rekken  door spieren en de eronder gewrichten gelegen in bepaalde posities te brengen. De tape leggen we erop zonder rek.  Keren we terug naar de uitgangshouding dan wordt de huid gelift en ontstaan de convultions.

Zo onstaan er drukverminderingen met positieve effecten op bloed- en lymfecirculatie en noci-receptoren of gevoelspunten. Hierdoor kan ondanks de aandoening toch een normaal fysiologisch bewegingsproces worden behouden met beter weefselherstel tot gevolg. Belangrijk te vermelden is dat  dit effect totaal tegengesteld is  aan het effect van de conventionele tape van vroeger.

Deze tape sluit perfect aan bij onze visie dat kinesitherapie vooral genezen is door te bewegen en in dit geval blijven bewegen met minder klachten.


De Toepassingen

Door verschillende technieken kunnen verschillende toepassingen worden bekomen:

 • Pijndemping
 • Spierfunctie verbeteren en tonus(spannings)regeling
 • Gewrichtsfunctie ondersteunen door:
  • Zelfcontrole te stimuleren
  • Gewrichtspositie te beïnvloeden
  • Bewegingsinrichting te beïnvloeden
  • Stabiliteit te vergroten
 • Bloed- en lymfecirculatie bevorderen
 • Reflectoire neurologische reacties temperen

U zal wel begrijpen dat het aanleggen van dergelijke tape wel kan aangeleerd worden maar de visie achter de strategie vraagt toch wat anatomische en biomechanische kennis en therapeutische ervaring.

©2015 groepspraktijk OK | Kazernstraat 32 - 9620 Zottegem | tel. Joris 09 361 22 41