Osteopathie

Groepspraktijk OK ziet osteopathie als een manuele diagnostische en therapeutische benadering van de disfuncties in de gewrichts- en weefselmobiliteit in het algemeen, in het kader van hun deelname in het verschijnen van bepaalde ziektes. Groepspraktijk OK biedt een  holistische osteopathie aan: een therapeutische aanpak van de ganse mens. Het belangrijkste in de osteopathie is het feit dat alles in ons lichaam beweeglijk is, kan bewegen, maar vooral moet bewegen.

De osteopaat heeft in zijn opleiding geleerd om nauwgezet en voorzichtig bewegingen te voelen. Hierbij denkt u vast aan de evidente grote bewegingen met ons bewegingsapparaat: onze ledematen en romp. Dit wordt in de osteopathie het pariëtale systeem genoemd. Maar er zijn ook minder evidente, kleinere maar daarom niet minder specifieke “bewegingen” in een ander systeem, dat van onze organen. Dit systeem wordt in de osteopathie het viscerale systeem genoemd.Ook ons zenuwstelsel met het belangrijkste centrum de hersenen in onze schedel, moet goed kunnen bewegen in het craniaal systeem om zo naar behoren te kunnen functioneren.


Hoe?

De osteopaat zal de gestoorde bewegelijkheid of mobiliteit verbeteren of herstellen wanneer het lichaam daarin zelf niet of onvoldoende is geslaagd. Hij gebruikt hiervoor enkel zijn handen of doet dit dus met zogenoemde  manipulatieve technieken. Heel typisch voor de osteopathie zijn dit zeer zachte technieken in vergelijking met deze van de chiropractor of de manueel therapeut.

Hoewel het te verkiezen is om kinesitherapeut (of dokter) te zijn om osteopaat studies te volgen, dient de aandacht getrokken te worden op het feit dat osteopathie geen specialisatie is van kinesitherapie. Osteopathie en kinesitherapie, zonder tegenoverliggend te zijn met elkaar, zijn fundamenteel complementair.


Waarvoor?

De osteopaat heeft hiermee de bedoeling om het mechanisme van autoregulatie van de drie interactieve systemen (pariëtaal, visceraal en craniaal) te ondersteunen en in gang te zetten zodat de klachten afnemen of worden voorkomen.

Het aantal behandelingen zal dus afhangen van uw problematiek. Maar meestal komen wij tussen de 2 en 10 behandelingen tot de gewenste resultaten.

Deze behandelingen worden ook niet snel na elkaar uitgevoerd en de eerste behandelingen zullen wekelijks verlopen om daarna na langere intervallen over te gaan.

Misschien hebt u intussen zelf terecht de bedenking gemaakt dat een osteopathische behandeling geschikt is voor zowel behandeling van zieke (curatief) alsook gezonde mensen (preventief). De osteopaat doet namelijk beroep op de bewegingsfunctie van ons lichaam die nagenoeg altijd voor verbetering vatbaar is.

©2015 groepspraktijk OK | Kazernstraat 32 - 9620 Zottegem | tel. Joris 09 361 22 41