Pariëtale Osteopathie

Problemen in het pariëtaal systeem van het skelet en spieren kunnen veroorzaakt worden door een bewegingsstoornis in de biomechanica van het gewricht zelf, zeg maar het gewrichtsspel.

Dergelijke stoornis in de biomechanica van bijvoorbeeld de knie of de enkel kunnen ontstaan door een verkeerd gebruik, overbelasting of een verstuiking. Het gevolg is een verkeerd gewrichtsspel. Het lichaam blijft echter functioneren en compenseert deze stoornis in andere gewrichten tot zelfs andere systemen onder andere bepaald door het functioneel bewegen op zich en de zwaartekracht. Dit gebeurt echter niet ongestraft en de kruik gaat te water tot ze breekt. Vroeg of laat lukt het om één of andere reden niet meer om te compenseren en ontwikkelen er zich klachten.


Waarvoor?

Bij sporters, een mooi voorbeeld, kan dit de oorzaak worden van op termijn steeds terugkerende pees- en spierproblemen en in ergere gevallen gewrichtsslijtage. Zelfs het dagelijks functioneren, bij de sporter de sporttechniek en zijn resultaten, komen in het gedrang.
Voor het herstellen van een storing als gevolg van dit verkeerde gewrichtsspel houdt de osteopaat altijd rekening met onderlinge verbanden en compensaties in het ganse bewegingsstelsel. Met manuele technieken verbetert hij de positie van wervels en andere delen van het skelet om zo de gewrichten en hun onderlinge verhoudingen beter te beheersing. Daardoor kunnen op hun beurt de weefsels rondom de gewrichten weer zo normaal mogelijk ontspannen en verdwijnen klachten.

©2015 groepspraktijk OK | Kazernstraat 32 - 9620 Zottegem | tel. Joris 09 361 22 41