Relaxatietherapie

In groepspraktijk OK kan u terecht voor individuele relaxatietherapie. Deze therapie kan gebruikt worden ter behandeling van een grote reeks aandoeningen. Een te langdurige blootstelling aan onrust en stress kan namelijk spanningsklachten veroorzaken die op verschillende manieren tot uiting kunnen komen: lichamelijk (bv. spanningshoofdpijn), emotioneel (bv. nerveus zijn), verstandelijk (bv. concentratiestoornissen) en gedragsmatig (bv. meer alcohol- en medicatieverbruik). Spanningsklachten zijn een alarmteken en een waarschuwing van het lichaam.

Stress is iets waar we in onze hedendaagse maatschappij niet omheen kunnen. Of je te maken hebt met grote veranderingen in je leven of met een opeenstapeling van allerlei kleine dagdagelijkse zorgen… Belangrijk is hoe je moet stress omgaat. Ontspanningstechnieken helpen u bewust om te gaan met spanning en spanning te ontladen.

In de relaxatietherapie leren wij u technieken om uzelf tot rust te brengen. We beginnen steeds met een inleidend gesprek (communicatie en vertrouwen zijn essentieel in de relaxatietherapie) om daarna dan de keuze van de relaxatietechniek te bepalen.

De relaxatiesessies verlopen steeds volgens een bepaald stramien.

In eerste instantie is het belangrijk te achter halen wat uw klachten zijn en wat de oorzaak is, maar ook hoe u denkt over uw klacht en hoe u deze ervaart. Gesprekken en het opbouwen van een vertrouwensrelatie maken een groot deel uit van de relaxatietherapie.

Vervolgens gaan we de keuze van techniek bepalen. Deze is afhankelijk van de persoon zelf, de specifieke spanningsklachten en de vooropgestelde doelstellingen. Gewoonlijk is dit een mix van verschillende relaxatietechnieken (zie verder). Naarmate de sessies vorderen zal ook duidelijk worden welke technieken het meeste effect hebben bij de patiënt. Met ontspanningstechnieken kunnen we u leren hoe u de spieren kunt ontspannen. Als uw spieren ontspannen, wordt vanzelf de geest ook wat rustiger. Daardoor dalen de stresshormonen in het bloed, met als gevolg dat u beter slaapt, u bent beter uitgerust en u kunt er beter tegen. De neerwaartse spiraal wordt op dat moment omgezet in een opwaartse spiraal.

Ten laatste, als de technieken zijn aangeleerd, wordt u gestimuleerd deze ook een plaats te geven in het dagelijkse leven om zo de controle over uw eigen functioneren te herwinnen. Hierbij is continue communicatie tussen patiënt en therapeut essentieel.

Een overzicht van de verschillende relaxatietechnieken (meestal in combinatie met elkaar gebruikt):


Ademhalingsoefeningen

Ademtherapie is de basis van alle relaxatietechnieken. De buikademhaling is een heel geschikte ademhaling om goed te kunnen ontspannen. Wanneer men zich concentreert op de ademhaling, kan men al een flink stuk tot rust komen.


Progressieve relaxatie volgens E. Jacobson

Dit is een actieve progressieve spierontspanning. Het is een musculaire relaxatie die een mentale ontspanning bekomt. In de progressieve relaxatie leert men spiergroep na spiergroep ontspannen. Dit door afwisselend spieren op te spannen en terug te ontspannen. Er wordt geen gebruik gemaakt van suggesties.


Autogene training volgens J.H. Schultz

Autogene training is een geleide zelfontspanning, een autosuggestie. Door een passieve concentratie op een gevoel van zwaarte en warmt van het lichaam ontstaat een ontspanning van de spieren. Kenmerkend zijn de specifieke formules die de aandacht richten op de ledematen, het hart, de ademhaling en het voorhoofd. Autogene training kalmeert het autonome zenuwstelsel en leidt tot een diepe toestand van ontspanning.


Aromatherapie

Aromatherapie maakt gebruik van essentiële oliën uit planten, bloemen en fruit. Deze oliën zijn vluchtig en verdampen snel. De stoffen die hierbij vrijkomen werken herstellend en verfrissend in op het organisme. Ze kunnen door massage op het lichaam worden aangebracht of worden toegediend via baden of inhalatie.


Massage

Massage vermindert spierspanning en zorgt ervoor dat men trager gaat ademhalen waardoor men een kalmerend effect verkrijgt.

©2015 groepspraktijk OK | Kazernstraat 32 - 9620 Zottegem | tel. Joris 09 361 22 41